Куркума користь

Куркума (приправа)

Куркума (тумерик, індійський шафран) – ця приправа з незвичайним і навіть смішною назвою — далеко не найпопулярніша в нашій країні. Однак у складі багатьох продуктів можна побачити речовина куркумін – це натуральний, абсолютно безпечний барвник яскраво-жовтого кольору, який отримують з кореня цієї рослини.

Сама по собі куркума не представляє особливої цінності. У кулінарії в чистому вигляді вона використовується рідко. Зазвичай куркума входить до складу сумішей, якими надає приємний жовтий колір. Багато страви східної кухні мають жовтуватий відтінок саме завдяки цій приправі, тільки в Індії тумерик використовується як окрема спеція, де нею нерідко замінюють дорогий шафран.

Куркума – це не тільки природний барвник для багатьох страв, є у неї і корисні властивості. Речовини, що містяться в ній, мають антибактеріальну та імуномодулюючим ефектом. Тумерик виявляє слабку жовчогінну і спазмолітичну дію.

Американський вчений у ході експерименту показав, що куркумины, що містяться в корені рослини, пригнічують процеси, що призводять до захворювань нервової системи, у тому числі хвороби Альцгеймера. В даний час ведеться ряд досліджень, спрямованих на вивчення протипухлинних властивостей куркуминов.

Ця приправа поєднується зі всіма продуктами, тому на Сході вона входить у м’ясні та рибні страви, плов там обов’язково буде мати гарний жовтуватий відтінок. Індійський шафран додається в овочеві страви і соуси, його дуже люблять вегетаріанці. Для додання «сонячного» відтінку пряність кладуть у тісто, десерти і навіть напої. З куркумою важливо не «переборщити», інакше страва набуде гіркуватий присмак.

Правда іноді ця приправа додається у страви не тільки для того, щоб надати їм більш привабливий вигляд, але і щоб замаскувати зовнішній вигляд не дуже якісних продуктів.

Телеканал СТБ, програма «Все буде добре», Ольга Сеймур розповідає про користь куркуми для краси:

Источник:
Куркума (приправа)
Куркума (тумерик, індійський шафран) – ця приправа з незвичайним і навіть смішною назвою — далеко не найпопулярніша в нашій країні. Однак у складі багатьох продуктів можна побачити речовина куркумін – це натуральний, абсолютно безпечний барвник яскраво-жовтого кольору, який отримують з кореня цієї рослини. Сама по собі
http://dovidkam.com/zdorovia/shkoda-korist/kurkuma-priprava-kudi-dodavati-kurkumu.html

Куркума: користь і властивості

Куркума (Curcuma) або турмерік — це пряно-ароматична трав’яниста рослина сімейства імбирних. Родина куркуми — Південно-Східна Індія, де як вирощується, так і вживається найбільша кількість однойменної прянощі приготовленої з цієї рослини.

Виростає куркума у Східному та Південному Китаї, на Філіппінах, в Тайвані, Камбоджі, в Перу і в інших місцях. Ще в часи середньовіччя арабські купці, бажаючи здивувати Європу, завезли туди куркуму, яку частіше називали «індійським шафраном».

На сьогоднішній день це дуже популярна пряність, яка в Європі особливо улюблена англійцями й американцями.

Рослина куркума багаторічна, виростає до 2 м заввишки, з великими овальними листками, які ростуть прямо з кореня і бувають як світлого, так і темного зеленого кольору. Стебла і кореневища куркуми багаті ефірними маслами і містять жовтий барвник (куркумін).

З коренів-бульб після спеціальної обробки отримують екзотичну пряність — помаранчевий порошок з яскравим і сильним ароматом. Корінь куркуми також вважається сильним барвником жовто-оранжевого кольору.

В якості прянощів найбільшого поширення набула довга (домашня) куркума (Curcuma longa, domestica).

Індійці використовують куркуму не тільки як прянощі, але і як лікарський засіб, барвник і барвник в косметиці.

Куркума — незамінний інгредієнт каррі — популярної індійської пряної суміші.

Зазвичай куркума вживається як харчовий замінник шафрану, який надає стравам приємний ніжно-жовтий відтінок, що особливо істотно для сумішей-карі, які повинні бути строго певного кольору, що характеризує приправу. З цією ж метою його додають в гірчичний соус, солодкі напої та лікери, салатні соуси та сипучі суміші.

Завдяки тому, що куркумін (барвник) розчиняється в жирах, його в харчовій промисловості застосовують також для фарбування деяких видів сиру, маргарину, масла і йогурту.

Однак південно-азійська кухня використовує куркуму як повноцінну самостійну спецію, а не тільки як барвник. Вона чудово поєднується з рибними, м’ясними і овочевими стравами.

У Середній Азії її вживають з пловом, овочами і бараниною.

Багато застосовують куркуму як приправу до яєць круто, до омлетів, овочевих салатів, супів і світлим соусам. Вона добре поєднується зі стравами, приготованими з птиці і курячим бульйоном.

Підфарбовують куркумою також і солодкі кондитерські страви.

Як пряність куркума володіє слабким пряним, іноді ледь вловимим, але досить приємним ароматом зі слабожгучій смаком, який, збільшивши дозування можна змінити на гострий. Куркума сприяє наданню продуктам свіжості і збільшення їх соків зберігання.

Її в незначних кількостях додають в маринади і кондитерські вироби для поліпшення аромату.

Використання куркуми вимагає певної вправності, так як при передозуванні цієї пряності можна сильно погіршити смак продукту. Наприклад, при приготуванні плову зазвичай куркума використовується в таких кількостях: на кілограм рису — 1/4 чайної ложки приправи, яка додається безпосередньо перед закладкою самого рису.

В інші страви зазвичай на 4 порції продукту беруть 1/8 чайної ложки спеції.

Куркума містить важливі для організму людини вітаміни В, В2, ВЗ, С, К, а також залізо, йод, фосфор і кальцій.

Лікарські властивості куркуми відомі з далекої давнини. В Індостані вважалося, що за допомогою куркуми можна очистити організм.

Вважається, що куркума має виражені протизапальні, антиоксидантні, жовчогінні і детоксикаційними властивостями. Куркуму навіть називають природним антибіотиком, який володіє певними перевагами перед ліками, оскільки не сприяє погіршенню стану шлунково-кишкового тракту, а також не діє руйнівно на печінку.

Навпаки, при вживанні в їжу куркуми поліпшується травлення і нормалізується діяльність кишкової флори.

Куркума може принести хворому і ослабленому організму величезну користь. Вона корисна не тільки під час самої хвороби, але і в якості підтримки ослабленого організму особливо після загострень хронічних захворювань.

Вважається, що куркума очищає і зігріває кров.

Цілющі властивості куркуми також поширюються на профілактику таких захворювань як цукровий діабет і ожиріння. Куркуму використовують і для зниження надлишкової ваги, для цього її додають у спеціальні напої для схуднення.

Куркума підсилює обмін речовин і знижує рівень холестерину в крові.

Куркума показана при артриті, для терапії цього захворювання потрібно в порцію супу або другої страви додати 0,5 ложки цієї приправи.

Куркума використовується при виразковий коліт, мігрені, атеросклерозі, жовчно-кам’яної хвороби. Діючи як сильний антисептик, куркума застосовується при захворюваннях стравоходу і шлунка, особливо при метеоризмі і хронічної діареї.

З цією метою порошок змішують з водою у співвідношенні 1 ч.л. на 1 склянку води.

Для лікування опіків використовується паста з куркуми і соку алое. При цукровому діабеті куркуму поєднують з муміє. Якщо турбують проблеми з яснами, вони запалюються, кровоточать чи їх просто потрібно зміцнити, то потрібно в склянці теплої води розчинити 1 чайну ложку куркуми і полоскати цьому складом рот.

Властивість куркуми ефективно виводити з організму токсини використовується при отруєнні хімікатами, в цьому випадку куркуму додають у їжу.

Куркуму з теплим молоком приймають при застуді, кашлі і під час захворювання грипом. Якщо турбують проблеми з носоглоткою, то рекомендується вдихати дим від спаленого куркуми.

Якщо проблема — фарингіт, то 0,5 ч.л. куркуми змішують з чайною ложкою меду і тримати в роті тричі на день протягом декількох хвилин.

Протипоказано застосування куркуми в тих випадках, коли забиті жовчовивідні шляхи і є камені в жовчному міхурі. Обов’язково потрібно проконсультуватися у лікаря, якщо ви вирішили поєднувати лікування куркумою із застосуванням медичних лікарських препаратів, особливо в тих випадках, коли мова йде про запальних процесах в організмі.

Щоб куркума змогла проявити свої протизапальні властивості в повному обсязі, її потрібно регулярно вживати протягом декількох днів. Існують також дані про те, що регулярне застосування куркуми в якості приправи до повсякденних страв сприяє зниженню ризику виникнення ракових пухлин та інших патологічних станів.

Використовуючи куркуму в побуті, слід проявити особливу обережність, оскільки вона не розчинна у воді, а значить плями, які залишає куркума на тканинах практично не відпираються.

Источник:
Куркума: користь і властивості
Куркума (Curcuma) або турмерік — це пряно-ароматична трав’яниста рослина сімейства імбирних. Родина куркуми — Південно-Східна Індія, де як вирощується, так і вживається найбільша кількість о
http://poleznopro.ru/zhinochi-enciklopedii/917-kurkuma-korist-i-vlastivosti.html

COMMENTS